Η Giorgio Armani φιλοξενεί τις πιο εξέχουσες μάρκες παγκοσμίως Emporio Armani, Armani Exchange, Armani Hotels, Armani Dolci και Armani Baby. Ο όμιλος έχει πάνω από 500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Η βιομηχανία της μόδας τη θεωρεί μια από τις πιο πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως.

Πολλές διασημότητες όπως ο David Beckham, ο Shawn Mendes, η Adele, η Angelina Jolie, ο Leonardo DiCaprio, η Selena Gomez, ο Will Smith, η Zendaya και η Lady Gaga έχουν υποστηρίξει τη μάρκα. Ο Giorgio Armani έχει συνεργαστεί με κορυφαίες μάρκες όπως η Ferrari, η Reebok, η Vespa, η Samsung και η Μπάγερν Μονάχου.

O Armani ως ιδρυτής 

Στις 11 Ιουλίου 1934, ο Τζόρτζιο Αρμάνι γεννήθηκε στην Πιατσέντσα της Ιταλίας. Ο πατέρας του, Ugo Armani, εργαζόταν ως λογιστής σε μεταφορική εταιρεία. Η μητέρα του, Maria Raimondi, ήταν μια από τις πρώτες εμπνεύσεις του. Ήταν μια όμορφη και κομψή κυρία. Ο Τζόρτζιο είχε δύο αδέρφια. Μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Μεγαλώνοντας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον ίδιο και τα αδέρφια του.

Η οικογένεια πάλευε να τα βγάλει πέρα. Από μικρή ηλικία, ο Giorgio ανέπτυξε μια προτίμηση για την ανθρώπινη ανατομία. Έφτιαχνε κούκλες από λάσπη με κόκκους καφέ. Ο Τζόρτζιο και ο αδερφός του Σέρχιο έφτιαχναν συχνά ξύλινες μαριονέτες και έκαναν κουκλοθέατρα. Ο νεαρός Τζόρτζιο συνήθιζε να ντύνει τις ξύλινες κούκλες με ρούχα που έβρισκε για το καθάρισμα.

Κάποτε τα αδέρφια έκαναν μια παράσταση κουκλοθέατρου στην πόλη με τη βοήθεια ενός ιερέα. Έδωσαν πάνω από εκατό εισιτήρια για την παράσταση. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών πολέμου που πλησιάζουν, ακυρώθηκε. Ο Τζόρτζιο μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες. Ήταν όμως πάντα ενθουσιώδης. Μετά το σχολείο, φοίτησε στη σχολή Liceo Scientifico στο Μιλάνο. 

Κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Τζόρτζιο αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα στην ιατρική. Το 1950 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για να σπουδάσει ιατρική. Ο Τζόρτζιο σπούδασε για πάνω από δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο. Το 1953, ο Τζόρτζιο έκανε ένα διάλειμμα από το κολέγιό του για να ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική του εκπαίδευση. Για τα επόμενα δύο χρόνια, υπηρέτησε στο στρατό. Ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία, πήρε εικοσαήμερες διακοπές. Αποφάσησε να πάει διακοπές στο Μιλάνο, όπου άρχισε να στρέφεται προς τη μόδα.

Ίδρυση της επωνυμίας Giorgio Armani

Το 1957, ο Τζόρτζιο εγκατέλειψε τις σπουδές του για να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία. Με τη βοήθεια ενός φίλου, έπιασε δουλειά στο La Rinascente στο Μιλάνο. Ήταν ένα από τα πιο διάσημα πολυκαταστήματα στην Ευρώπη. Στο La Rinascente, ο Giorgio εργάστηκε ως βοηθός προβολής. Μετά από αυτό, πήρε τη θέση του πωλητή στο τμήμα ανδρικών ενδυμάτων. Ενώ εργαζόταν στο κατάστημα, ο Giorgio έμαθε για τις τεχνικές μάρκετινγκ της βιομηχανίας της μόδας.

Η εμπειρία τον βοήθησε να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις. Πέρασε αρκετά χρόνια στο La Rinascente πριν μετακομίσει στην εταιρεία Nino Cerutti. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Giorgio άρχισε να σχεδιάζει ανδρικά ρούχα. Εργάστηκε στο Cerutti για σχεδόν μια δεκαετία. Ταυτόχρονα, άρχισε να ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα σχέδιά του άρχισαν να λαμβάνουν αναγνώριση στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Την ίδια περίοδο, ο Τζόρτζιο γνώρισε τον Σέρχιο Γκαλεότι.

Ο Sergio εργάστηκε ως σχεδιαστής. Οι δυο τους τα πήγαιναν καλά. Μέχρι το 1973, ο Girogio σχεδίαζε ρούχα για πάνω από δέκα κατασκευαστές. Ως αποτέλεσμα, ο Sergio έπεισε τον Giorgio να δημιουργήσει το δικό του ατελιέ.

Για δύο χρόνια, ο Giorgio συνέχισε να δημιουργεί ρούχα για διάσημες μάρκες όπως οι Bagutta, Hilton, Sicons, Montedoro και Allegri. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες απέκτησε σημαντική εμπειρία στον κλάδο της ένδυσης. Ταυτόχρονα, τα διεθνή μέσα άρχισαν να παρατηρούν τη δουλειά του Τζόρτζιο μετά από μια επίδειξη πασαρέλας στη Φλωρεντία. Κατά συνέπεια, στις 24 Ιουλίου 1975, ο Giorgio και ο Sergio ίδρυσαν την ετικέτα μόδας Giorgio Armani.

Ανάπτυξη και πορεία

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι γνώρισε την πρώτη του μεγάλη δυσκολία όταν ο φίλος και συνεργάτης του Σέρτζιο Γκαλεότι πέθανε το 1985 λόγω AIDS. Αλλά έδειξε τη δύναμή του μόνο την ώρα της προσωπικής και επαγγελματικής απώλειας για να κάνει την πορεία ακόμα πιο δυνατή.

Τα ρούχα Armani γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την αμερικανική αγορά. Η αμερικανική αγορά ήταν τεράστια. Ωστόσο, η παρουσία των σταρ του Χόλιγουντ βοήθησε ενώ ο οίκος γνώριζε ότι αν η Armani καταλάμβανε την αμερικανική αγορά θα μπορούσε να διεισδύσει και σε άλλες αγορές.

Τα πρώτα χρόνια

Η Giorgio Armani κυκλοφόρησε την πρώτη της σειρά έτοιμων ενδυμάτων για άνδρες τον Οκτώβριο του 1975. Ο Giorgio είχε σχεδιάσει μια σειρά για την ανοιξιάτικη κολεξιόν και το καλοκαίρι του 1976 την καλοκαιρινή κολεξιόν. Την ίδια σεζόν δημιούργησε μια σειρά γυναικείων ενδυμάτων. Η συλλογή γυναικείων ενδυμάτων αποτελούνταν από κομψά τουίντ μπουφάν και πλισέ φούστες. Μέσα σε πέντε χρόνια από την ίδρυσή της, η μάρκα έγινε ένα πολύ γνωστό όνομα στο χώρο της μόδας. 

Υπέγραψε συμφωνία με τη L’Oreal για την παραγωγή και διανομή αρωμάτων, προϊόντων ομορφιάς και καλλυντικών. Το 1980, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ φόρεσε τα ρούχα του Αρμάνι στην ταινία του American Gigolo. Ως αποτέλεσμα, πολλές διασημότητες άρχισαν να ζητούν διάφορα σχέδια από τον οίκο Armani. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Armani τόλμησε να εισέλθει σε δύο νέους τομείς. Άρχισε να παράγει γυαλιά και άνοιξε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Παγκόσμια Αναγνώριση

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Giorgio Armani ξεκίνησε το Emporio Armani. Επικεντρώθηκε σε μοντέρνα και μοντέρνα ρούχα, ενώ το 1991 σηματοδότησε την κυκλοφορία ενός από τα πιο επιτυχημένα brands της Armani, την Armani Exchange. Ήταν πιο προσιτό σε σύγκριση με τις δύο άλλες μάρκες. Το Armani Exchange πούλησε προϊόντα μόδας και lifestyle εμπνευσμένα από τον χορό και την κουλτούρα του δρόμου (Streetwear).

Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, ο Giorgio Armani και τα sub-brands του είχαν πάνω από 200 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ξεπέρασε τις ετήσιες πωλήσεις αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, έγινε μια από τις πιο ισχυρές μάρκες της βιομηχανίας της μόδας. Από πολιτικούς μέχρι αθλητές, η Αρμάνι έγινε o ο αγαπημένος οίκος μόδας των celebrities.

Το 2021, η Armani συγκέντρωσε έσοδα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Giorgio Armani παραμένει κορυφαίο εμπορικό σήμα μόδας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες με τον αριστοκρατικό και βιώσιμο σχεδιασμό του.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager