Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνει ή να πει ο εργοδότης ή ο προϊστάμενος σας για να αποδείξει ότι είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή σας και θέλει να συνεχίσετε να εργάζεστε στην εταιρεία. Μερικά σημάδια ότι το αφεντικό σας θέλει να μείνετε ίσως να περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

1. Παρέχει θετικό Feedback 

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να καταλάβετε εάν ο εργοδότης σας θέλει να παραμείνετε στην εταιρεία είναι να αναλύσετε την ανατροφοδότηση και τα σχόλια που σας δίνει. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τόσο τις τυπικές ετήσιες αξιολογήσεις όσο και τυχόν περιπτώσεις τυχαίων αξιολογήσεων κατά διαστήματα, για παράδειγμα, όταν ο εργοδότης σας επικοινωνεί προσωπικά μαζί σας για να σας συγχαρεί για την απόδοσή σας στο χώρο εργασίας.

 Εάν τα σχόλιά τους είναι ως επί το πλείστων θετικά και σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας που είναι απαραίτητες για τον ρόλο, είναι πιθανό να σας δουν ως μια πολύτιμη προσθήκη στην ομάδα.

2. Προσφέρει εξατομικευμένες ευκαιρίες εξέλιξης

Ορισμένοι εργοδότες μπορεί να εκφράσουν ότι είναι ικανοποιημένοι με την εργασία σας, προσφέροντας εξατομικευμένες ευκαιρίες εξέλιξης σε εσάς. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να αναφέρεται στην χρήση ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας ή να αποκτήσετε μια επαγγελματική πιστοποίηση της επιλογής σας. 

Ένας εργοδότης που θέλει να παραμείνετε στην εταιρεία είναι πιθανό να σας προσφέρει προνόμια που ευθυγραμμίζονται καλά με την προσωπικότητα, τους στόχους και τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.

3. Δίνει αυτονομία

Εάν αισθάνεστε ότι ο εργοδότης σας σας δίνει αυτονομία στη δουλειά, είναι συχνά σημάδι ότι εμπιστεύεται τις ικανότητές και την κρίση σας. Η αυτονομία στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, ο εργοδότης σας μπορεί να δείξει ότι σας εμπιστεύεται αφήνοντάς σας να αποφασίσετε ποια πρότζεκτ θέλετε να αναλάβετε, επειδή πιστεύει ότι μπορείτε να αποδώσετε καλά ανεξάρτητα από την εργασία που σας αναθέτει.

4. Είναι περήφανος/η για τα επιτεύγματά σας

Ένας εργοδότης που είναι στην ευχάριστη θέση να συνεχίσει να σας απασχολεί είναι συνήθως πιο πιθανόν να σας αναγνωρίσει προσωπικά για τα επιτεύγματά σας. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να το κάνουν ανοιχτά, για παράδειγμα, αναφέροντας πτυχές της συνεισφοράς σας στην εσωτερική επικοινωνία της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δείξουν στους άλλους εργαζόμενους στην εταιρεία ότι αποτελείτε μια πολύτιμη προσθήκη στην εταιρεία και ότι άλλοι είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας ως ένα αφοσιωμένο και φιλόδοξο άτομο.

5. Βρίσκει χρόνο για κατ’ ιδίαν συναντήσεις

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση ισχυρών επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ ενός εργαζόμενου και του διευθυντή ή του εργοδότη του. Εάν εργάζεστε σε έναν μεγάλο οργανισμό/εταιρεία, πιθανότατα ο προϊστάμενός σας έχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Όταν παρατηρείτε ότι μπορούν πάντα να βρίσκουν χρόνο για να συναντηθούν μαζί σας, είναι πιθανόν σημάδι ότι η αλληλεπίδραση μαζί σας και το να ακούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας είναι σημαντική για αυτούς.

6. Παραχωρεί τακτικές αυξήσεις μισθών

Εκτός από την αναγνώριση των προσπαθειών σας και τη δημιουργία ευκαιριών για εσάς, ο εργοδότης σας μπορεί επίσης να δείξει ότι σας θεωρεί πολύτιμη προσθήκη στο ανθρώπινο δυναμικό του, προσφέροντας σας αυξήσεις μισθού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυξήσεων που μπορεί να επιλέξει ο εργοδότης σας για εσάς, εκτός από την αύξηση του μηνιαίου μισθού σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του γραφείου σας στο σπίτι.

7. Υποστηρίζει τους στόχους σας

Ένας εργοδότης που θέλει να παραμείνετε στην εταιρεία είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνο για να κατανοήσει τους ατομικούς σας στόχους. Μέσω της συζήτησης των διαθέσιμων επιλογών, δείχνουν ότι έχουν δεσμευτεί να σας υποστηρίξουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας προσφέρουν επιπλέον ημέρες άδειας επί πληρωμή για να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια. Εάν ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, αλλά δεν υπάρχει ανοιχτή θέση στο τμήμα, ένας εργοδότης που θέλει να σας κρατήσει κοντά του, μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει μια νέα θέση εργασίας για εσάς.

8. Είναι ανοιχτοί για το μέλλον σας στην εταιρεία

Ένα άλλο πράγμα που σημαίνει ότι ο εργοδότης σας θέλει να συνεχίσετε να εργάζεστε για αυτόν είναι όταν μιλά ανοιχτά για το μέλλον σας στην εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να προγραμματίσει μια συνάντηση για να συζητηθεί η πορεία της σταδιοδρομίας σας και πώς ο οργανισμός μπορεί να σας βοηθήσει στην συνέχεια. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό, αλλά και πώς οι αξίες του οργανισμού ευθυγραμμίζονται με τα δικά σας πλάνα.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager