Την μία στιγμή χαλαρώνετε σε ένα κρεβατάκι στην παραλία ή σε ένα καφέ σε μια ευρωπαϊκή πόλη και την επόμενη βρίσκεστε στο γκρι μονότονο γραφείο σας. Αν και αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, η επιστροφή στο γραφείο δεν χρειάζεται να είναι ένας απόλυτος εφιάλτης. 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε την πρώτη μέρα της επιστροφής σας στο γραφείο, τα οποία μπορούν να κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο έυκολη. Με μια απλή στρατηγική, θα καταφέρετε να επιστρέψετε στην καθημερινότητα της εργασίας σας σε χρόνο μηδέν. 

Ας δούμε τα 8 βήματα πιο κάτω:

  1. Ξεκινήστε νωρίς

Αν επιθυμείτε να επιστρέψετε με χαλαρότητα και ηρεμία στην δουλειά σας, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Κοιμηθείτε νωρίς το προηγούμενο βράδυ και ξεκινήστε για την δουλειά σας λίγο νωρίς. Αυτό θα μετριάσει την βαρύτητα του φόρτου εργασίας και θα σας δώσει μια αρχή, χωρίς περισπασμούς.

  1. Μην υπερφορτώσετε τον εαυτό σας 

Αποφύγετε να προγραμματίσετε πολλές συναντήσεις και να θέσετε πολλές προθεσμίες κατά την πρώτη μέρα της επιστροφής σας, πιθανότατα θα σας κάνει να νιώθετε συνεχές άγχος και ότι βρίσκεστε αρκετά πίσω στις δουλειές που έχετε να κάνετε.

Ιδανικά, προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας σας απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε συναντήσεις ή ραντεβού, κρατήστε το όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό, ώστε να έχετε όλη την ημέρα ελεύθερη για να προλάβετε και να μην αισθάνεστε καταβεβλημένοι. 

Πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας, αφιερώστε αρκετά λεπτά για να προγραμματίσετε τις προτεραιότητες σας και μην φοβάστε να ζητήσετε υποστήριξη. Αντιμετωπίστε πρώτα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό για τη δουλειά σας, το αφεντικό σας και τη λίστα εργασιών σας. Μάθετε να λέτε” όχι “σε ζητήματα χαμηλής προτεραιότητας. 

  1. Εναρμονιστείτε 

Πριν βυθιστείτε ξανά σε emails και πρότζεκτ, είναι σημαντικό να έχετε μια ευρεία ιδέα για το πώς ήταν τα πράγματα στον χώρο εργασίας κατά την διάρκεια της απουσίας σας. Μάθετε αν υπήρξαν σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές που συνέβησαν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε γενικά σε ετοιμότητα πριν μπείτε ξανά στις καθημερινές λειτουργίες της εργασίας σας.

  1. Μην χαθείτε στο inbox σας

Προσοχή μην ξοδέψετε πάρα πολύ χρόνο για να απαντήσετε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χάσατε κατά την απουσία σας. Είναι εύκολο να πέσετε στον πειρασμό να απαντήσετε σε όλα τα emails σας χωρίς να σκεφτείτε αν αυτό θα οδηγήσει στην κακή διαχείριση του χρόνου σας.�

  1. Μιλήστε με την ομάδα και τους πελάτες σας

Τώρα που έχετε επιστρέψει, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας για να τους ενημερώσετε σχετικά με τις εργασίες και τις προτεραιότητες που έχετε αναλάβει. Είναι σημαντικό να κρατήσετε αυτές τις αλληλεπιδράσεις σύντομες και σχετικά πρόχειρες. 

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τους καλύτερους πελάτες σας. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με έναν ή δύο πελάτες για να τους ενημερώσετε ότι βρίσκονται στο μυαλό σας και ότι είστε πίσω αν χρειάζονται κάτι. Είναι ένα απλό σημείο επαφής με την εξυπηρέτηση πελατών που μπορεί να κάνει μεγάλη εντύπωση.

  1. Προσέξτε τον εαυτό σας

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα, τεντώνεστε και τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να νιώθεις ότι πρέπει να ξεκουραστείς την πρώτη μέρα. 

Αλλά η αντιμετώπιση της πρώτης ημέρας με αυτήν την προσέγγιση όχι μόνο θα σας προκαλέσει μεγάλο άγχος. θα αυξήσει τις πιθανότητες να κάνετε λάθη και πιθανότατα θα έχετε ως αποτέλεσμα να είστε λιγότερο, παρά περισσότερο, παραγωγικοί. 

Με έναν ιλιγγιώδη ρυθμό, τελικά θα κουραστείτε και οι προσπάθειές σας θα είναι αντιπαραγωγικές. Κάντε ένα επιπλέον διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα από το συνηθισμένο. Μετά τη δουλειά, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την κανονική σας ρουτίνα και να κοιμηθείτε μια λογική ώρα. 

  1. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Σίγουρα θα σας περιμένουν πολλοί περισπασμοί  στο γραφείο. Οι συνάδελφοι σας μπορεί να σας ρωτήσουν πώς ήταν οι διακοπές σας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι έχετε χάσει την επαφή με τους φίλους σας και τον κόσμο γενικότερα.

Μην χάνετε χρόνο συζητώντας τις ειδήσεις ή τις διακοπές σας. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας. Αποφύγετε να δείχνετε φωτογραφίες και να περιγράφετε τις δραστηριότητες των διακοπών σας, εκτός και αν βρίσκεστε σε διάλειμμα και σας το έχουν ζητήσει. 

  1. Σκεφτείτε ξανά τις διακοπές σας

Αντί να αισθάνεστε άσχημα για την επιστροφή στην δουλειά σας, ανατρέξτε στις ευχάριστες αναμνήσεις από τις διακοπές σας με ευγνωμοσύνη. Προσπαθήστε να επεκτείνετε την κατάσταση της ευδαιμονίας που πετύχατε κατά την διάρκεια των διακοπών σας.�

Θυμηθείτε: Έχετε τον έλεγχο των σκέψεών σας!

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager