Η εργασία από το σπίτι έχει πλέον εδραιωθεί και υιοθετηθεί από χιλιάδες εταιρείες ανα το παγκόσμιο. Εκατομμύρια υπάλληλοι δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στα γραφεία τους, ενώ πολλές εταιρείες ερευνούν το ενδεχόμενο υιοθέτησης της τηλεργασίας επ’ αόριστον.  Η πρακτική work from home (WFH) ειδικά κατά το αρχικό στάδιο εξάπλωσης του covid-19 αγκαλιάστηκε σε μεγάλο βαθμό ενώ σήμερα αναμένεται να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα ως πολιτική εργασίας. 

Είναι σημαντικό ωστόσο, να αντιμετοπιστούν ορισμένα από τα πιο πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα σχετικά με την εργασία από το σπίτι έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι αλλά και τα κατάλληλα κίνητρα για τους εργαζόμενους να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους εργασίες αποτελεσματικά.  

Δες πιο κάτω 7 συμβουλές για να εφαρμόζεις αποτελεσματικά την εργασία από το σπίτι. 

  1. Ετοιμάσου για δουλειά

Είναι γεγονός ότι το απλό καθημερινό ντύσιμο και οι πιτζάμες προσφέρουν άνεση και αίσθημα ελευθερίας, αλλά κατά την εργασία είναι πιθανόν να μην σας βοηθούν να παραμείνετε παραγωγικοί. Δεν είναι απαραίτητο να ντυθείτε επίσημα, ωστόσο η αλλαγή των ρούχων σας το πρωί θα σας δώσει το μήνυμα ότι ξυπνήσατε και είναι ώρα για δουλειά. 

Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος να λαμβάνει ενδείξεις από το κοινωνικό και προσωπικό μας περιβάλλον κατά την λήψη μιας απόφασης. Λειτουργεί σαν ένας πραγματικός συναγερμός που μπορεί να σας κρατά σε εγρήγορση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου, κατά την εργασία από το σπίτι είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε διάφορες βιντεο-συσκέψεις που είναι πολύ διαδεδομένη ως πρακτική στις μέρες μας. 

  1. Επιλέξτε ένα κατάλληλο γραφείο στο σπίτι 

Φυσικά το καλύτερο πράγμα που προσφέρει η τηλεργασία είναι η άνεση που προσφέρει ένα οικείο περιβάλλον όπως το σπίτι μας. Γνωρίζατε ωστόσο ότι αυτή η άνεση είναι πιθανόν να επιφέρει κόστος απώλειας παραγωγικότητας, εστίασης και στόχων; Δυστυχώς, καθίσταται πραγματικά δύσκολο να αντισταθούμε στον πειρασμό του ύπνου με τη μη υγιή ρουτίνα ύπνου μας. 

Επομένως, έχοντας ένα συγκεκριμένο χώρα εργασίας, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον εργαζόμενο να παραμείνει συγκεντρωμένος στην δουλειά του. Όταν το περιβάλλον σας δίνει την ατμόσφαιρα εργασίας, η προσοχή και η αποτελεσματικότητα σας είναι βέβαιο ότι θα βελτιωθούν. 

  • Επιλέξτε μια γωνιά στο σπίτι σας με καλό φυσικό φωτισμό
  • Προσθέστε μια καρέκλα που θα μπορείτε να καθίσετε άνετα για περίπου 8 ώρες την ημέρα. 
  • Τοποθετήστε ένα γραφείο οποιονδήποτε διαστάσεων. 
  • Κρατήστε στο πλάι την απαραίτητη ύλη, όπως ημερολόγιο, γραφική ύλη, ένα μπουκάλι νερό και ένα φωτιστικό. 

Στην τελική, η συγκέντρωση αποτελεί το κλειδί για σημαντικά αποτελέσματα. 

  1. Διατηρήστε σταθερές ώρες εργασίας 

Πόσο συχνά χάνετε την ροή του χρόνου ενώ εργάζεστε από το σπίτι; Όταν το μυαλό σας είναι συνεχώς στην δουλειά, είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζετε το χρονικό διάστημα που έχει περάσει. Αυτή είναι μια ανθυγιεινή πρακτική, το να είστε εργασιομανείς δεν είναι κακό, φτάνει να βρίσκεστε εντός των ωρών εργασίας σας. 

Η διατήρηση της γενικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν εργάζεστε από το σπίτι. Η προσωπική σας ζωή είναι εξίσου σημαντική με την επαγγελματική σας ζωή. Πρέπει πάντα να σχηματίζεται ένα πρόγραμμα εργασιών και των ωρών εργασίας σας. Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε αυτό το πρόγραμμα με τρόπο που να μπορείτε να το ακολουθείτε με ευκολία. 

  1. Σιγουρευτείτε ότι το πρόγραμμα σας τηρείται (είναι ο απλούστερος κανόνας, αλλά ο πιο δύσκολος να ακολουθηθεί).
  2. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας μία ώρα πριν από την ώρα γραφείου σας.
  3. Φρεσκάριστείτε και κάντε τα απαραίτητα πριν εγκατασταθείτε στο χώρο εργασίας σας.
  4. Πριν προχωρήσετε σε εργασία, ενεργοποιήστε ένα χρονόμετρο για το τέλος του χρόνου εργασίας σας.
  5. Εκτελέστε τις εργασίες σας με πλήρη συγκέντρωση. 
  6. Κλείστε τον φορητό υπολογιστή σας, μόλις ξεκινήσει ο χρονοδιακόπτης.
  7. Απομακρυνθείτε από το χώρο εργασίας σας.
  1. Προετοιμάστε μια λίστα υποχρεώσεων 

Η τηλεργασία σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε κάθε ώρα της ημέρας. Αυτό σας επιτρέπει να καταλάβετε πότε είστε πιο παραγωγικοί και επίσης, που χάνεται τον πολύτιμο χρόνο σας. Η δημιουργία μιας λίστας υποχρεώσεων θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε αποτελεσματικά την πρόοδό σας. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να κάνετε τις πιο σημαντικές σας εργασίες στις πιο παραγωγικές σας ώρες.

Ενώ δημιουργείτε τη λίστα σας, σκεφτείτε μακροπρόθεσμους στόχους – ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου, καθώς και βραχυπρόθεσμους στόχους – τις εργασίες που οδηγούν σε αυτόν τον μεγάλο στόχο. Καθώς ολοκληρώνετε έναν στόχο μετά τον άλλο, ελέγξτε τον από τη λίστα που δείχνει ότι σημειώνετε πρόοδο. Αυτό διατηρεί την συγκέντρωση σας ανέπαφη, βελτιώνοντας έτσι τις γνώσεις σας και κάνει την εργασία να φαίνεται εφικτή. 

  1. Υιοθέτηση βασικών κανόνων για τα μέλη της οικογένειας 

Η τηλεργασία εύκολα παρεξηγείται από τους υπαλλήλους και ειδικότερα από αυτούς που δεν την έχουν συνηθίσει ως πρακτική εργασίας. Η νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται με σαφήνεια την έννοια της εργασίας από το σπίτι, λόγο του ότι την έχουν βιώσει είτε διότι την έχουν δεί από κάποιον άλλο. Αντιθέτως, η παλαιότερη γενιά δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με αυτήν την ιδέα. Για τους γονείς μας, η εργασία από το σπίτι είναι περισσότερο μια εργασία χωρίς την τήρηση αυστηρής εποπτείας. 

Ακόμα, τι γίνεται αν έχετε μικρότερα αδέρφια που επιστρέφουν από το σχολείο κατά τις ώρες εργασίας σας; Πως θα εργαστείτε ενώ βρίσκεστε σε ένα χαοτικό περιβάλλον; 

Κάντε μια ανοιχτή συνομιλία με τα μέλη της οικογενείας σας και εξηγήστε τις προσδοκίες της δουλειάς σας από το σπίτι. Θέστε σαφείς κανόνες για τα παιδιά οι οποίοι να τονίζουν τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Μόλις οι κανόνες αυτοι γίνουν σαφείς, θα συνεχίσετε την εργασία σας απρόσκοπτα, διαφορετικά μπορεί συχνά να βρεθείτε μπροστά σε σημαντικά εμπόδια στην επαγγελματική σας ζωή. 

  • Ζητήστε από τους ενήλικες να συμμετάσχουν σε μια μικρή συνομιλία. 
  • Αναφέρετε τις εκτιμώμενες ώρες εργασίας σας και πώς δεν πρέπει να ενοχλείστε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.
  • Παραδώστε την ευθύνη του ελέγχου των παιδιών, εάν υπάρχουν, σε άλλους ενήλικες. 
  1. Αποφύγετε την χρήση των Social Media 

Η τηλεργασία συνοδεύεται ήδη από πολλούς περισπασμούς και δεν χρειάζεστε περαιτέρω προσθήκες. Γενικότερα, αν παρατηρήσουμε ορισμένα στατιστικά, θα καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα παρά σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Κατά την διάρκεια της εργασίας, δεν μπορείτε παρά να ελέγχετε το κινητό σας τηλέφωνο κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα ειδοποίηση. 

Για να απαλλαγείτε από τέτοιες περισπασμούς, πολλές νέες εφαρμογές για κινητά έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι εφαρμογές αποκαλύπτουν στους χρήστες τον χρόνο που ξοδεύουν σε κάθε εφαρμογή κοινωνικών μέσων. Επιπλέον, ορισμένες εφαρμογές σας βοηθούν επίσης να ορίσετε μια σταθερή διάρκεια για καθεμία από τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων και μόλις τελειώσει η περιορισμένη χρήση του χρόνου, η εφαρμογή αυτή κλειδώνεται για τις επόμενες 24 ώρες. 

  • Εγκαταστήστε τις εφαρμογές αποκάλυψης και ρύθμισης χρόνου.
  • Παρατηρήστε πόσο χρόνο ξοδεύετε σε κάθε εφαρμογή κοινωνικών μέσων.
  • Αποφασίστε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θέλετε να αφιερώσετε σε κάθε εφαρμογή, σε μια μέρα.
  • Αναπτύξτε λίγο αυτοέλεγχο και συνδεθείτε σε αυτές τις εφαρμογές μόνο κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων ή μετά την εργασία σας. 
  1. Αλληλεπιδράστε με την ομάδα 

Η συγχώνευση της επαγγελματικής και της οικιακής σας ζωής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στο γραφείο, περιβάλλεστε από άτομα που εργάζονται σε παρόμοιο περιβάλλον με το δικό σας. Ενώ στο σπίτι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε ένα οικιακό περιβάλλον, όλοι εργάζονται διαφορετικά, επομένως, η κοινή χρήση πληροφοριών και η τοποθέτηση όλού του προσωπικού στην ίδια σελίδα είναι συχνά δύσκολη. 

Επομένως, η έλλειψη επικοινωνίας με άτομα από την δουλειά σας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εκτός της ομάδας. Δεν είναι, ωστόσο, υποχρεωτικό να μιλάτε για δουλειά όλη την ώρα. Μια συνηθισμένη καθημερινή συνομιλία αρκεί, φτάνει να σπάσει την κοινωνική απομόνωση που νιώθει κάποιος ενώ εργάζεται από το σπίτι.

Η βιντεοκλήση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να διασκεδάσετε ταυτόχρονα. Ορισμένες από τις διαθέσιμες εφαρμογές συνομιλίας μέσω βίντεο είναι σήμερα οι εξής : 

  • Google Hangouts
  • Google Duo
  • Skype
  • Zoom
  • Microsoft Teams

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager