Δώσε προσοχή στο τι και πότε τρως

Αν και είναι δελεαστικό να πάρεις ένα σνακ με ζάχαρη ή μία σοκολάτα όταν είσαι κουρασμένος, υπό άγχος ή υπό μεγάλη πίεση, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα σου. Τα ζαχαρούχα σνακ μπορούν να σου προκαλέσουν άμεση ενέργεια, αλλά το ίδιο γρήγορα οδηγούν σε συντριβή, η οποία καταλήγει σε μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Επιπλέον, τα ανθυγιεινά τρόφιμα σημαίνουν πολλές επιπλέον θερμίδες που δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταναλώσεις σε μια μέρα. Εάν πεινάς ή νιώθεις ότι θέλεις να φας ενώ είσαι στη δουλειά, ακολούθησε μια πιο υγιεινή προσέγγιση στα σνακ. Επίσης, εάν δεν έχεις χρόνο να επιστρέψεις στο σπίτι για να φας μεσημεριανό γεύμα, σκέψου και φέρε το μεσημεριανό σου μαζί σου τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα.

Μείνε ενυδατωμένος/η

Μερικές φορές, αισθήματα πείνας ή κούρασης προκαλούνται από αφυδάτωση. Βεβαιώσου ότι πίνεις άφθονο νερό όταν είσαι στο γραφείο για να αποτρέψεις την κούραση, τους πονοκεφάλους και τις λιγούρες. Το να παραμείνεις ενυδατωμένος/η μπορεί να σου δώσει μια ώθηση ενέργειας και να σε βοηθήσει να νιώσεις ανανεωμένος/η και συγκεντρωμένος/η.

Εάν αισθάνεσαι την απογευματινή ύφεση να φτάνει, πιάσε ένα ποτήρι νερό πριν προχωρήσεις για τον δεύτερο ή τον τρίτο καφέ. Η ξηροστομία, η κούραση, η λιγότερη ανάγκη να πας στην τουαλέτα, οι πονοκέφαλοι και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να είναι σημάδια αφυδάτωσης. Εάν δεν σου αρέσει πολύ το νερό, σκέψου να πίνεις νερό καρύδας, ανθρακούχο νερό ή νερό με κάποιου είδους εκχυλίσματα για να βεβαιωθείς ότι το σώμα σου λαμβάνει αρκετά υγρά.

Κάνε τακτικά διαλείμματα

Το να παραμένεις παραγωγικός/η κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείς να φύγεις από το γραφείο σου. Τα τακτικά διαλείμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις ξανά και να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου, επιτρέποντας σου να επιστρέψεις στον χώρο εργασίας σου έτοιμος/η για εργασία. 

Σκέψου να χρησιμοποιήσεις το διάλειμμα σου για να ενσωματώσεις υγιεινές συνήθειες, όπως να κάνεις μια σύντομη βόλτα, να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και ήλιο ή να πάρεις κάτι υγιεινό για φαγητό. Ακόμη και όταν είσαι απασχολημένος/η στη δουλειά, μπορείς να βάλεις υπενθυμίσεις για τον εαυτό σου σε ένα κανονικό πρόγραμμα, όπως κάθε ώρα, για να κάνεις τουλάχιστον ένα διάλειμμα πέντε λεπτών από το γραφείο.

Μείωσε την κατανάλωση καφεΐνης 

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να τους βοηθήσει να παραμείνουν σε εγρήγορση. Ωστόσο, αυτή η εγρήγορση διαρκεί μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μερικές φορές οδηγεί σε συντριβή αργότερα μέσα στην ημέρα. Για μερικούς ανθρώπους, ο υπερβολικός καφές έχει ως αποτέλεσμα άλλες παρενέργειες, όπως νεύρα, ανησυχία, στομαχικές διαταραχές ή ζάλη. Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν την απόδοση σου στο χώρο εργασίας.

Ο περιορισμός της ποσότητας του καφέ που πίνεις, μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο ενεργητικός/η. Σκέψου να μειώσεις την κατανάλωση σου σε ένα φλιτζάνι το πρωί, αν και μπορεί να θέλεις να κάνεις αυτή τη διαδικασία αργά για να αποφύγεις τους πονοκεφάλους. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις τη συνήθεια του καφέ με πιο υγιεινές επιλογές ροφημάτων, όπως νερό ή και τσάγια χωρίς καφεΐνη.

Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου 

Μπορείς να ενσωματώσεις διάφορες τεχνικές διαχείρισης άγχους έτσι ώστε να ενισχύσεις την παραγωγικότητα σου. Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία, αλλά και την σωματική.

Τα σταθερά, υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση, σωματική ένταση και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, μεταξύ άλλων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το άγχος έχει γίνει σταθερός παράγοντας στο σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό, είναι σημαντικό να εφαρμόζεις στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος για να παραμείνεις υγιείς και παραγωγικός/η.

Δείτε περισσότερα σχετικά με το Εργασιακό Άγχος εδώ https://blog.ergodotisi.com/ergasiako-agxos-pos-entopizetai-kai-ti-mporeite-na-kanete/ 

Δημοσιεύθηκε από admin