Οι φιλίες στο χώρο εργασίας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην ευημερία όσο και στην καριέρα σας. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους οι εργασιακές σας φιλίες πρέπει να τυχαίνουν προσεκτικής διαχείρισης, όπως:

Διατήρηση κατάλληλων ορίων: Είναι πιο πιθανό να πείτε πράγματα σε φίλους που δεν θα λέγατε σε άλλο συνάδελφο. Οι κανόνες σάς βοηθούν να διαχειρίζεστε τις συνομιλίες σας με φίλους για να είστε σίγουροι ότι μιλάτε θετικά για τους άλλους και διατηρείτε την κατάλληλη διακριτικότητα όσον αφορά εμπιστευτικές πληροφορίες.

Να είστε προσεκτικοί με τους άλλους: Είναι φυσικό να θέλετε να συνεργάζεστε με τους φίλους σας πιο συχνά από άλλους στην ομάδα σας. Το να έχεις κανόνες σε βοηθά να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου με τους φίλους και τους συναδέλφους σου και να διατηρείτε καλές σχέσεις με όλους.

Διατήρηση καλής ατμόσφαιρας στο γραφείο: Οι φιλίες μερικές φορές μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση. Οι κανόνες για τις φιλίες στο χώρο εργασίας, σας βοηθούν να διατηρήσετε εγκάρδιες σχέσεις και να διατηρήσετε μια επαγγελματική στάση στο γραφείο.

Οι παρακάτω κανόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τις φιλίες σας στο χώρο εργασίας αποφεύγοντας πολλούς από τους εγγενείς κινδύνους.

  1. Δείξτε σεβασμό όταν ο φίλος σας είναι και διευθυντής σας

Η καλή σχέση με τον διευθυντή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τον χώρο εργασίας σας ένα ευχάριστο περιβάλλον. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι σέβεστε τη διάκριση εργαζομένου-εργοδότη. Περιορίστε τη συνομιλία σας σε πράγματα που δεν θα έπρεπε να αναφέρει ο διευθυντής σας. Επίσης, διατηρήστε το σεβασμό προς τον διευθυντή σας, ειδικά κατά τις ώρες γραφείου.

  1. Παρακολουθήστε τον χρόνο

Μία από τις ευχάριστες πτυχές του να έχεις φίλους στη δουλειά είναι να μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά ή ένα μεσημεριανό διάλειμμα μιλώντας για άλλα πράγματα. Είναι εύκολο, ωστόσο, να επιτρέψετε σε αυτές τις συνομιλίες να διαρκέσουν πολύ και να περιορίσουν τον χρόνο εργασίας σας. 

Παρακολουθήστε το ρολόι και σεβαστείτε το γεγονός ότι εσείς και οι φίλοι σας έχετε δουλειές να κάνετε. Εάν είστε διευθυντής, δεν θέλετε επίσης να φαίνεστε ότι δείχνετε εύνοια σε έναν ή δύο συναδέλφους περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί τους.

  1. Να είστε προσεκτικοί 

Όταν καλλιεργείτε εργασιακές φιλίες, να έχετε υπόψη σας τα γούστα και τις προτιμήσεις των φίλων σας. Επιλέξτε έναν χώρο μεσημεριανού γεύματος που λαμβάνει υπόψη τα γούστα ή τους περιορισμούς του φαγητού τους. 

Εάν σχεδιάζετε μια δραστηριότητα μετά την εργασία, να έχετε υπόψη τις οικογενειακές ή άλλες ευθύνες που μπορεί να έχουν. Είναι υγιές να έχετε φίλους με διάφορα ενδιαφέροντα.

  1. Να είστε περιεκτικοί

Μπορεί να αναπτύξετε στενότερες φιλίες με κάποιους συναδέλφους περισσότερο από άλλους. Μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι που δύσκολα γνωρίζεις. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι φιλίες σας δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις σας στο χώρο εργασίας. 

Προσπαθήστε να συνεργαστείτε με άτομα που δεν γνωρίζετε και να συμπεριλάβετε και άλλους συναδέλφους στις συνομιλίες σας. Αυτό όχι μόνο τους βοηθά να αισθάνονται μέρος της ομάδας, αλλά σημαίνει ότι θα έχετε διαφορετικές ιδέες και απόψεις.

Επίσης, σκεφτείτε να προσκαλέσετε άτομα εκτός της ομάδας φίλων σας για μεσημεριανό γεύμα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σχέσεις με άλλους στην ομάδα σας και να αποφύγετε την αντίληψη ότι κάνετε πράγματα μόνο με τους φίλους σας.

  1. Κρατήστε τη συνομιλία σας θετική

Να μιλάτε πάντα θετικά για τους συναδέλφους σας και να αποφεύγετε τα αρνητικά σχόλια, ειδικά όταν βρίσκεστε στη δουλειά. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό μεταξύ των φίλων σας στη δουλειά, όπου οι συζητήσεις μπορεί να είναι πιο χαλαρές και να είστε λιγότερο προσεκτικοί για τα πράγματα που λέτε. Εάν έχετε πρόβλημα με έναν συνάδελφο, συζητήστε το μαζί του προσωπικά και ενθαρρύνετε τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.

  1. Αντιμετωπίστε κάθε μέλος της ομάδας ισότιμα

Είτε είστε ο μάνατζερ μιας ομάδας είτε ένα από τα μέλη της ομάδας, φροντίστε να δώσετε προσοχή σε κάθε άτομο της ομάδας, όχι μόνο στους φίλους σας. Καλέστε άλλους να μοιραστούν τις απόψεις τους. Ακούστε το καθένα από αυτά όσο θα ακούτε τους φίλους σας.

  1. Να είσαι ο εαυτός σου 

Εάν εξακολουθείτε να προσπαθείτε να δημιουργήσετε φιλίες στη δουλειά, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε και συμπεριφέρεστε ώστε να ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα. Στο τέλος, είναι καλύτερα να είσαι ο εαυτός σου και να αφήνεις τον κόσμο να σε γνωρίσει για αυτό που είσαι. 

Αυτό σας επιτρέπει να αναπτύξετε πιο ειλικρινείς σχέσεις, όπου συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο τόσο στη δουλειά όσο και έξω από το γραφείο. Θα δημιουργήσετε επίσης εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και τους φίλους σας, κάτι που είναι σημαντικό τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

  1. Μην ξεχνάτε να είστε φίλοι

Διατηρήστε μια επαγγελματική σχέση με τους φίλους της δουλειάς σας όσο βρίσκεστε στο γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνεχίσετε τη σχέση με τους φίλους σας όταν τελειώσει η εργάσιμη ημέρα προγραμματίζοντας δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία.

Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε ότι πρέπει να συνεργαστείτε. Προσέξτε οτιδήποτε λέτε ή κάνετε όταν βρίσκεστε σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον θα στηρίξει τις εργασιακές σας σχέσεις ή την ατμόσφαιρα στο γραφείο την επόμενη μέρα.

  1.  Να είστε υπομονετικοί

Μερικές φορές οι εργασιακές φιλίες δημιουργούνται γρήγορα. Γνωρίζετε έναν νέο συνάδελφο και ανακαλύπτετε ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα, παρόμοια αίσθηση του χιούμορ ή κοινούς φίλους. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσετε ανθρώπους και να δημιουργήσετε φιλίες. 

Είναι καλό να αφήσετε τους συναδέλφους σας να δουν τον συνεπή επαγγελματισμό σας στον εργασιακό χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα προτού δουν την πιο χαλαρή πλευρά της προσωπικότητάς σας. Αφιερώνοντας τον κατάλληλο χρόνο για να χτίσετε φιλίες, οι άνθρωποι κατανοούν καλύτερα ποιοι είστε.

  1. Να είστε διαθέσιμοι

Εάν βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας για περισσότερους από μερικούς μήνες και ακόμα δεν δημιουργήσατε φιλίες, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνετε. Εάν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας στο γραφείο σας με ακουστικά, ίσως θα μπορούσατε να κάνετε περιοδικά ένα διάλειμμα για καφέ με έναν συνάδελφο. 

Φροντίστε να παρακολουθείτε κοινωνικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την εργασία ή να δέχεστε προσκλήσεις για μεσημεριανό γεύμα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η στάση σας προς τους συναδέλφους σας είναι ανοιχτή και φιλική, ώστε να καταλάβουν ότι είστε πρόθυμοι να δημιουργήσετε φιλίες.

  1. Διάκριση μεταξύ επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων  

Κατά γενικό κανόνα, αφήστε τη δουλειά στο γραφείο και χρησιμοποιήστε το χρόνο εκτός για να συναναστραφείτε με φίλους και να μιλήσετε για άλλα πράγματα. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε τα κουτσομπολιά και μπορεί να κάνει τον χρόνο που περνάτε με τους φίλους σας πιο χαλαρωτικό και ευχάριστο.

 Υπάρχουν ωστόσο εξαιρέσεις, για παράδειγμα, εάν ο φίλος σας στην δουλειά περνάει δύσκολες στιγμές και χρειάζεται τη συμβουλή ή τη συμβολή σας. Ίσως είναι καλύτερο να κανονίσετε μια ώρα για να μιλήσετε μετά την δουλειά παρά να αφιερώσετε χρόνο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

  1. Ξεκαθαρίστε την στάση σας

Αναπόφευκτα θα προκύψουν συγκρούσεις στη δουλειά, ακόμη και με τους φίλους σας. Όταν συμβεί αυτό, πρέπει να συζητήσετε αυτά τα ζητήματα και να προσπαθήσετε να τα επιλύσετε. Ενώ η σύγκρουση μπορεί να βλάψει τις φιλίες και να προκαλέσει ένταση στην εργασία, μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε κατανόηση και να βελτιώσετε τις ιδέες και τις διαδικασίες. Αντί να αγνοείτε ζητήματα, η διαχείριση των συγκρούσεων με τους φίλους της δουλειάς σας μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερες φιλίες και ίσως ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

  1. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες

Είναι κατανοητό ότι εμπιστεύεστε τους φίλους της εργασίας σας και ίσως κάνετε παραχορήσεις ή είστε πιο επιεικείς μαζί τους από ό,τι θα επέτρεπαν συνήθως οι καταστάσεις. Εάν ακολουθείτε πάντα τους κανόνες, μπορείτε να αποφύγετε την αντίληψη της ευνοιοκρατίας μεταξύ των συναδέλφων σας. Η τήρηση των κανόνων διασφαλίζει επίσης ότι εσείς και οι φίλοι σας διατηρείτε καλή φήμη στους διευθυντές σας.

  1. Θυμηθείτε τα δικά σας επιτεύγματα

Μία από τις θετικές πτυχές του να έχεις φίλους στο γραφείο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρεστε για την επιτυχία των φίλων σας και μπορείτε να γιορτάσετε τα επιτεύγματά σας ή τα δικά τους μαζί. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην παραμελείτε τη δική σας καριέρα ενώ βοηθάτε τους φίλους σας με τη δική τους. Μπορείς να είσαι ομαδικός και καλός φίλος, ενώ ταυτόχρονα ξεχωρίζεις ατομικά.

  1. Επικοινωνήστε προσεκτικά

Είναι καλό να έχετε φιλίες γραφείου όπου νιώθετε άνετα να μιλάτε για τη ζωή και τα προβλήματα σας τόσο προσωπικά όσο και στη δουλειά. Ωστόσο, προσέξτε να αποφύγετε να μοιράζεστε πληροφορίες με τους φίλους της εργασίας σας που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση. Για παράδειγμα, μπορείτε να συζητήσετε κατάλληλα την οικογένειά σας, τα χόμπι και άλλα ενδιαφέροντά σας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager