1. Δάσκαλος

Η διδασκαλία θεωρείται ένα ευγενές επάγγελμα όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε όλο τον κόσμο και πάντα κατείχε μια θέση υπερηφάνειας στο κοινωνικό περιβάλλον. Ακόμα και σήμερα, αν και οι μισθολογικές κλίμακες των εκπαιδευτικών είναι χαμηλές, εξακολουθεί να είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα. 

2. Συγγραφέας 

Οι συγγραφείς κατείχαν μεγάλες θέσεις στα δικαστήρια των βασιλιάδων και των μοναρχών από την αρχαιότητα. Υπήρχαν πολλά διαφορετικά είδη συγγραφέων όπως γραμματείς, ποιητές, συγγραφείς τραγουδιών και συγγραφείς βιογραφίας στις βασιλικές αυλές. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, για παράδειγμα, είχαν τεράστια επιρροή στη δυτική κοινωνία και συγγραφείς όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση στον τομέα της φιλοσοφίας.

3. Λογιστής 

Τα βασιλικά δικαστήρια είχαν πολλούς λογιστές για να τηρούν αρχεία για τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες μαζί με τη διατήρηση των λογαριασμών των εθνών. Επίσης, πολλά δικαστήρια είχαν υπουργούς Οικονομικών υπό τους οποίους εργάζονταν οι λογιστές.

Τα χρήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά για την πρόοδο οποιουδήποτε πολιτισμού ή έθνους, αλλά και πολλές ευκαιρίες εργασίας. Η αύξηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των τραπεζών είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η δουλειά του λογιστή είναι πάντοτε σε ζήτηση.

4. Αρχιτέκτονας / Οικοδόμος 

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, το Ταζ Μαχάλ ή το κολοσσαίο είναι μερικά παραδείγματα των αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων των αρχαίων πολιτισμών. Πολλοί πολιτισμοί υπήρξαν μάρτυρες των μεγάλων αρχιτεκτονικών θαυμάτων του κόσμου. Αυτές τις μέρες, τα κτίρια κατασκευάζονται με τη χρήση τεχνολογίας, η οποία διαγράφει μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιακή εποχή και ως εκ τούτου οι αρχιτέκτονες και οι οικοδόμοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση.

5. Ιατρός 

Η τεχνολογία και η ιατρική έχουν προχωρήσει μαζικά σε σύγκριση με την αρχαιότητα. Ωστόσο, οι γιατροί έχαιραν μεγάλης εκτίμησης ακόμη και στην αρχαιότητα. Ο Infact Sushruta που είναι γνωστός ως «Πατέρας της Ινδικής Ιατρικής» και «Πατέρας της Πλαστικής Χειρουργικής» ήταν αυτός που εφηύρε και ανέπτυξε χειρουργικές επεμβάσεις. Στις περισσότερες βασιλικές αυλές υπήρχαν γιατροί ή ομάδα γιατρών που μπορούσαν να θεραπεύσουν τους υπηκόους του βασιλιά και τους στρατιώτες. 

6. Αγρότης

Το επάγγελμα του αγρότη είναι ένα από τα επαγγέλματα που γεννήθηκε από την ανάγκη για βιοπορισμό και για την ικανοποίηση της βασικότερης ανθρώπινης ανάγκης για φαγητό. Η ιστορία της γεωργίας χρονολογείται από την εποχή του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. Η Ινδία ήταν πάντα καλός παραγωγός σε όσπρια, ψάρια, αυγά, καρύδα, ζαχαροκάλαμο, μπαχαρικά και πολλά λαχανικά. 

7. Μουσικοί, Καλλιτέχνες και Χορευτές

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν μουσική πριν από 50.000 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας πολιτισμικής έκρηξης. Η μουσική εμφανίστηκε ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικο-θρησκευτικής ζωής. Οι παλαιολιθικές και νεολιθικές ζωγραφιές σπηλαίων σε περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φτάνουν μέχρι και 30.000 χρόνια πίσω. Την ίδια ώρα, οι καλλιτέχνες και οι χορευτές κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στις βασιλικές αυλές

8. Ράφτες 

Η τέχνη της ραπτικής χρονολογείται από τον πρώιμο μεσαίωνα. Μερικοί από τους πρώτους ράφτες δημιούργησαν προσαρμοσμένα ρούχα από λινό. Η βιομηχανία ραπτικής ακμάζει και αναπτύσσεται παρά την ανάπτυξη της ένδυσης και της επωνυμίας στην αγορά ενδυμάτων από την αρχαιότητα. Σήμερα, οι σχεδιαστές μόδας και τα είδη ένδυσης προσλαμβάνουν ράφτες σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου το επάγγελμα εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση.

9. Ανθρακωρύχοι

Οι άνθρωποι εργάζονται σε ορυχεία εδώ και πολλούς αιώνες. Παρόλο που η εξόρυξη είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη δουλειά που απαιτεί πολύ κόπο, οι συνθήκες συχνά αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Ανεξάρτητα από ορισμένες προφυλάξεις και τεχνολογίες ασφαλείας, η ζωή ενός ανθρακωρύχου βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο.  Η μεταλλευτική βιομηχανία με την πάροδο του χρόνου επεκτείνεται, ιδιαιτέρα σε ορισμένες χώρες και επομένως το επάγγελμα του ανθρακωρύχου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ζήτηση μέχρι και σήμερα.

10. Ξυλουργική και κατασκευή τούβλων

Οι αρχαίοι Ινδοί ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν τούβλα. Σύμφωνα με έρευνες, οι αρχαίοι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν χώμα, πηλό και νερό μαζί για να φτιάξουν λάσπη και τα χτυπούσαν σε τούβλα τετράγωνου σχήματος. Η ξυλουργική ήταν μια δουλειά που απαιτούσε εξειδίκευση στον αρχαίο κόσμο με πολλές εργασίες να γίνονται πέρα από τα σύνορα της κάθε χώρας, έτσι το επάγγελμα παραμένει επίκαιρο και με ιδιαίτερη ζήτηση ειδικά στις χώρες του βορρά. 

11. Κυνηγός/Κρεοπώλης

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ανθρωπολόγοι το 2012, οι άνθρωποι κυνηγούν και τρώνε κρέας για σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, τα πρώτα στοιχεία για το κυνήγι χρονολογούνται πριν από περίπου 400.000 χρόνια. Ενώ το κυνήγι απαγορεύεται σήμερα σε πολλές χώρες. Παράλληλα, με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εστιατορίων, οι κρεοπώλες κερδίζουν πολλά χρήματα πουλώντας κρέας και παραμένει ένα επάγγελμα στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

12. Μάντης 

Η κρυστάλλινη σφαίρα τους αποκαλύπτει τη μοίρα που σας περιμένει. Αυτό το επάγγελμα φαίνεται ότι χρονολογείται από το 4000 π.Χ. σε μέρη της Κίνας, της Βαβυλώνας και της Αιγύπτου. Η αληθινή μαντία ήταν στην πραγματικότητα αναπόσπαστο μέρος πολλών θρησκειών του αρχαίου κόσμου. Σε όλη την ιστορία έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μορφές μαντείας, όπως η αστρολογία, η χειρομαντεία και πολλά άλλα. Αυτές τις μέρες οι κάρτες ταρώ έχουν έρθει στο προσκήνιο και οι περισσότεροι σύγχρονοι μάντεις τις χρησιμοποιούν για να προβλέψουν το μέλλον.

13. Μασέρ/θεραπευτής 

Όλοι οι βασιλιάδες και οι άνδρες αριστοκρατικής καταγωγής είχαν επαγγελματίες μασέρ. Πολλές αίθουσες μασάζ λειτούργησαν επίσης για την παροχή θεραπειών για διάφορους πόνους στο σώμα. Στην πραγματικότητα, οι θεραπείες μασάζ που υπάρχουν σήμερα παρέχουν την αναγκαία ανακούφιση σε πελάτες που υποφέρουν από ποικίλες ιατρικές καταστάσεις ή καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες εργασίας για θεραπευτές μασάζ ακόμη και σήμερα.

14. Αφηγητής

Η προφορική αφήγηση είναι μια μορφή τέχνης που ήταν πολύ δημοφιλής σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Μέσα από την αφήγηση των προγόνων μας, οι πρόγονοί μας έδωσαν κάποιες σχετικές πληροφορίες και τις ερμήνευσαν στον κόσμο. Σύμφωνα με μια σύγχρονη έρευνα, η πρακτική της προφορικής αφήγησης συνεχίστηκε ακόμη και μετά την ανάπτυξη της γραπτής γλώσσας γύρω στο 3100 π.Χ. Αυτές τις μέρες η προφορική αφήγηση εξακολουθεί να είναι σε ζήτηση και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες αφηγητές που κάνουν σπουδαία δουλειά. 

15. Κατάσκοπος / Ντετέκτιβ 

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην αρχαία ιστορία κάθε πολιτισμός ήθελε να προστατευτεί από τους εχθρούς του. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό ήταν να σταλούν κατάσκοποι στις εχθρικές χώρες για να κατανοήσουν τις στρατηγικές και τα στρατιωτικά τους σχέδια. Ακόμη και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους αξιωματικούς στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou