Είναι δύσκολο να κτίσεις ένα δυνατό επαγγελματικό δίκτυο χωρίς να επικοινωνείς με συναδέλφους και άλλους επαγγελματίες. Η επικοινωνία αυτή, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα γίνει πιο… προσωπική. Και το να αποκαλύψεις τα λάθος πράγματα για σένα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα σου.

Το να επικοινωνείς τα σωστά πράγματα με το σωστό τρόπο είναι μια μορφή τέχνης. Γι’ αυτό και όσοι κατέχουν αυτή την τέχνη, γνωρίζουν ότι το τρικ είναι να σταματήσεις τον εαυτό σου πριν περάσεις την επικίνδυνη γραμμή.

Ακολουθεί μια λίστα με τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που αποκαλύπτουν για τον εαυτό τους οι επαγγελματίες σύμφωνα με τον επαγγελματικό σύμβουλο και συγγραφέα Dr. Travis Bradberry, και τα οποία οδηγούν την καριέρα τους στο λάθος δρόμο.

  1. Ότι μισούν τη δουλειά τους

Το τελευταίο πράγμα που θέλει οποιοσδήποτε να ακούσει τη δουλειά, είναι το πόσο κάποιος άλλος μισεί τη δουλειά του. Εάν το κάνεις, θα καταφέρεις να κρεμάσεις πάνω σου την ταμπέλα του αρνητικού ατόμου. Κάτι που θα ρίξει το ηθικό όλης της ομάδας. Το αφεντικό θα το καταλάβει και δεν θα είναι παράξενο αν ξεκινήσουν διαδικασίες αντικατάστασης.

  1. Ότι θεωρούν ότι κάποιος είναι ανίκανος

Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν άτομα που για κάποιους άλλους φαίνονται ανίκανα. Εάν δεν έχεις τη δύναμη να βοηθήσεις το άτομο, τότε δεν κερδίζεις κάτι με το να διαλαλείς την ανικανότητα του. Αντιθέτως, θα φανεί ότι τον υποτιμάς για να εξυψώσεις το άτομό σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φανείς ως ένα άτομο γεμάτο ανασφάλειες, το λιγότερο.

Μην προσπαθήσεις ποτέ να ανυψωθείς μικραίνοντας τον άλλο.

  1. Πόσα χρήματα κερδίζουν

Οι γονείς σίγουρα αρέσκονται στο να ακούνε πόσα πολλά χρήματα κερδίζει ο γιος ή η κόρη τους. Στον εργασιακό χώρο όμως, αυτό θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε κάποιους, κι αυτό γιατί αμέσως δίνεις μέτρο σύγκρισης. Ό,τι κάνεις πλέον θα συγκρίνεται με το μισθό που παίρνεις, όπως επίσης και με τους μισθούς των συναδέλφων σου.

  1. Πολιτικά και Θρησκευτικά πιστεύω

Είναι θέματα που θέλουν λεπτό χειρισμό, και δύσκολα μπορείς να αποφύγεις μια αντιπαράθεση όταν ξεκινήσεις μια πολιτική ή θρησκευτική συζήτηση. Ειδικά όταν η συζήτηση γίνεται μεταξύ ατόμων με ισχυρά και αντίθετα πιστεύω. Απόφυγε τέτοιες συζητήσεις με κάθε κόστος.

  1. Το τι κάνουν στο Facebook

Το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει το αφεντικό ή ο υπεύθυνος σου είναι φωτογραφίες σου σε ένα μπαρ να καταναλώνεις αλκοόλ, ειδικά όταν φαίνεται πως έχεις ξεπεράσει το όριο! Σίγουρα η προσωπική ζωή του καθενός ανήκει στον ίδιο/α, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και μπορούν να δημιουργήσουν σκιές αμφιβολίας στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, εάν είναι προσβάσιμα από τον επαγγελματικό σου περίγυρο.

Αυτή είναι μια φωτογραφία που δεν θες να εμφανιστεί στην αρχική σελίδα του αφεντικού σου

  1. Τι κάνουν στο κρεβάτι τους

Τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν θέση σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αλλά και για κάποιους συνάδελφους ίσως είναι προσβλητικές. Μια κακή φήμη είναι εύκολο να δημιουργηθεί μέσα από τέτοιες συζητήσεις.

  1. Ότι θέλουν τη θέση κάποιου άλλου

‘Ανακοινώνοντας’ τις φιλοδοξίες σου στη δουλειά όταν αυτές είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα κάποιου ή κάποιων άλλων, θα σε κάνει να φανείς ως ένα άτομο εγωιστικό και αδιάφορο για τους συναδέλφους του. Ανεξαρτήτως των κινήτρων σου, το να ανακοινώσεις τους στόχους σου σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει να τους πετύχεις.

  1. Τι έκαναν στο κολέγιο / πανεπιστήμιο

Το παρελθόν σου μπορεί να πει πολλά για εσένα. Μόνο και μόνο επειδή πέρασαν 10 ή 20 χρόνια από τότε, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα θεωρήσουν ότι έχεις αλλάξει ριζικά από τότε και η κρίση σου είναι πλέον αλάνθαστη. Εάν βρεθείς σε ένα σημείο όπου θα αμφισβητηθεί η ακαιρεότητα σου, η γνώση των άλλων για το παρελθόν σου σίγουρα δεν θα σε σώσει. Αντιθέτως.

Μερικές φορές είναι καλύτερα να κρατάμε μερικά πράγματα για τον εαυτό μας!

  1. Ένα προσβλητικό αστείο

Τέτοιου είδους αστεία όχι μόνο κάνουν τον άλλο να νιώθει απαίσια, αλλά κάνουν και εσένα να φαίνεσαι απαίσιος χαρακτήρας. Εάν υπάρχει έστω και ένα άτομο το οποίο υποπτεύεσαι ότι θα προσβληθεί με το αστείο σου, μην το επιχειρήσεις καν.

  1. Ότι ψάχνουν δουλειά

Μόλις αναφέρεις ότι αναζητάς κάτι άλλο, αμέσως αποξενώνεσαι. Οι συνάδελφοι θα σε θεωρούν χάσιμο χρόνου και σε περίπτωση που δε βρεις αυτό που αναζητάς για να κάνεις τη μετάβαση, θα βρεθείς σε πολύ δύσκολη θέση.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *