Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην Ergodotisi (το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ) ο κ. Ξενοφών Χασάπης μας μίλησε για την ομαδικότητα και την παραγωγικότητα στις εταιρείες, τα soft skills και την διεύθυνση. Εδώ, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Ξενοφών Χασάπης συμβουλεύει εργαζόμενους αλλά και ανέργους.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, ήταν να δώσει έμφαση στον πρώτο εργοδότη και στη δουλειά στο εξωτερικό:

‘Ο πρώτος εργοδότης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι αυτός που θα σε εξελίξει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό, ειδικά για τους απόφοιτους, να αξιολογήσουν και να επιλέξουν εργοδότη. Όχι τοποθεσία. Εργοδότη. Συμπεριλαμβανομένης και δουλειάς στο εξωτερικό. Με καλύτερη κουλτούρα Business, με περισσότερο επαγγελματισμό. Τα σύνορα έχουν αλλάξει, ζούμε στην παγκοσμιοποίηση.’
– Πόσο σημαντικό είναι να βελτιώνεται κανείς συνεχώς, ακόμη και όταν πρόκειται εκτός του εργασιακού του χρόνου;

– Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει ραγδαία γνώση. Τα πάντα εξελίσσονται και συνεχώς νέα πράγματα κάνουν την εμφάνιση τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος επαναπαυτεί, θα ξεπεραστεί. Είτε πρόκειται για τον τομέα των επιστημών, είτε για την ιατρική, είτε οτιδήποτε άλλο. Χρειάζεται κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη της γνώσεως. Τώρα μέσω του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να το κάνεις και αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που θα ξεπεραστείς εάν αναπαυτείς.

“Όποιος επαναπαυτεί, θα ξεπεραστεί”

– Μπορεί ένα άτομο που επενδύει συνεχώς στην αυτοβελτίωση του, να υποσκελίσει ένα άλλο με περισσότερα τυπικά προσόντα;

Βεβαίως! Τα τυπικά προσόντα είναι, ας πούμε, μόνο ένα μέρος του βιογραφικού του ή της προσφοράς του. Όμως ένα άτομο που επένδυσε στην αυτοβελτίωση του, μπορεί να κάνει καλύτερη συνέντευξη. Επίσης, είναι ικανό να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε μια εταιρεία. Υπάρχουν άτομα που πηγαίνουν στη συνέντευξη με αντίγραφα πτυχίου, μεταπτυχιακού, αντίγραφο για το ένα, αντίγραφο για το άλλο κτλ. Και πηγαίνουν με ένα τουπέ. Λέει κοιτάξτε, έχω χαρτιά, έχω το ένα, έχω το άλλο. Πράγματα που στην τελική δεν έχουν ζητηθεί. Αυτά πολλές φορές δημιουργούν ένα εγωισμό, και ένας καλός συνεντευξιαστής θα το παρατηρήσει. Εμένα ποτέ δεν μου ζητήθηκε αντίγραφο από εργοδότη. Γιατί; Γιατί ξεπερνιέται σε ένα interview. Τον άνθρωπο θέλουν να δουν στη συνέντευξη. Εκεί, ο καλός φαίνεται. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος ‘το έχει’. Τόσο σημαντική είναι η αυτοβελτίωση. Να μην πτοηθεί κανένας που δεν έχει τόσα τυπικά προσόντα.

– Ποιες πρακτικές συμβουλές μπορείτε να δώσετε στους άνεργους;

Δυστυχώς, είναι κακή εποχή να είσαι άνεργος στην Κύπρο. Γι’ αυτό θα συμβούλευα τους ανέργους να ανοίξουν τις κεραίες τους και να δουν ευρύτερα από τον Κυπριακό χώρο. Όταν το έδαφος είναι άγονο, πρέπει να κοιτάξεις να βρεις γόνιμο. Έτσι και στο θέμα της απασχόλησης. Η δουλειά στο εξωτερικό δεν πρέπει να φοβίζει κανένα.

Τώρα, ειδικά όσον αφορά τον νέο που είναι άνεργος, θέλω να του πω κάτι. Ο χειρότερος σου εχθρός είναι η καφετέρια. Δεν υπάρχει τίποτα που να σου τσακίζει το ηθικό περισσότερο από το να ξυπνάς και να σκέφτεσαι φραπέ και καφετέρια. Δεν σε γεμίζει ενέργεια. Δεν σε βοηθά να δεις παρακάτω. Πρέπει να βρεις τη δύναμη μέσα σου να πεις ΑΞΙΖΩ. Αξίζω να δημιουργήσω τη ζωή μου. Έχω κάτι να προσφέρω.

 

“Ο χειρότερος εχθρός του ανέργου είναι η καφετέρια”

Κάποιο άλλο θέμα στο οποίο θέλω να κάνω αναφορά, είναι η αξιοποίηση του χρόνου τους. Το πώς ένας άνεργος μπορεί να αξιοποιήσει το χρόνο του μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μελλοντική του πορεία. Πρέπει να βρουν ένα μέρος από αυτό τον ελεύθερο χρόνο και να πουν αυτόν τον χρόνο θα τον αξιοποιήσω παραγωγικά ή να καλύψω κάποια κενά. Μάθε μια ξένη γλώσσα, για παράδειγμα. Να σου ανοίξει την πόρτα σε μια ξένη αγορά. Ή μια γλώσσα υπολογιστών. Γενικά, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει επαγγελματικούς δρόμους.

Τέλος, να διαλέγουν τους φίλους τους. Πολύ σημαντικό. Εάν οι φίλοι δημιουργούν, συντηρούν ή πολλαπλασιάζουν τη μιζέρια, ή σε κάνουν ηττοπαθή, τότε ίσως είναι καλύτερα να απομακρυνθείς από αυτά. Για να βρεις το τσαγανό να ενεργοποιηθείς. Συνεπώς πρέπει να κάνεις παρέα με άτομα που έχουν μια θετική άποψη για τη ζωή, να ανταλλάζετε ιδέες. Εξάλλου, οι start-up εταιρείες από πού ξεκινούν; Από τέτοια άτομα!

Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν και οι γονείς των ανέργων. Να μην δημιουργούν αυτή την αρνητική κατάσταση στα παιδιά τους. Ούτε να τους λένε να κάνουν υπομονή, κρίση είναι θα περάσει. Η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι θεομηνία να κάνεις υπομονή για να περάσει. Πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δράσουν.

– Κάποιο καταληκτικό σχόλιο;

Το ποτήρι που έχει νερό μέσα, δεν είναι μισοάδειο. Είναι μισογεμάτο. Και αυτό είναι στο χέρι τους να το δουν! Τη ζωή μας τη φτιάχνουμε εμείς. Και αυτή η ζωή δεν τελειώνει με το να πάρεις ένα πτυχίο. Οι γονείς συχνά μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το σκεπτικό πως η ζωή τελειώνει όταν με το καλό πάρουν το πτυχίο. Αυτό πάει τέσσερις γενιές πίσω! Δεν είναι έτσι. Πάνω από όλα είναι η θέληση!

Η ιστοσελίδα μας Ergodotisi.com επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Ξενοφών Χασάπη για τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας.

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *