Ψάχνεις στο διαδίκτυο για δουλειά. Μετά από λίγη ώρα, πέφτεις επάνω στην τέλεια αγγελία: είναι αυτό που ψάχνεις, σε μια εταιρεία που θα ήθελες να δουλέψεις, και η περιγραφή σου ταιριάζει γάντι. Ανεβάζεις το βιογραφικό σου λοιπόν και αιτείσαι για τη θέση, σωστά; Όχι. Μήπως ξεχνάς κάτι;

Η συνοδευτική επιστολή έχει την ίδια βαρύτητα με το βιογραφικό. Αν και μπορείς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση μόνο με το βιογραφικό, αυτό είναι δύσκολο. Ο πραγματικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους και να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψής σου, είναι η συνοδευτική επιστολή.

Tο βιογραφικό αφορά εσένα και το παρελθόν, ενώ η συνοδευτική επιστολή αφορά ‘αυτούς’ και το μέλλον.

Προτού προχωρήσεις στη συγγραφή μιας, πρέπει να θυμάσαι ότι, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, το βιογραφικό αφορά εσένα και το παρελθόν, ενώ η συνοδευτική επιστολή αφορά ‘αυτούς’ και το μέλλον. Και όταν λέμε ‘αυτούς’ εννοούμε την εκάστοτε εταιρεία στην οποία αιτείσαι. Τι σημαίνει αυτό; Το βιογραφικό είναι απρόσωπο, κρύο, τονίζει τις ικανότητες και όχι την προσωπικότητα, το τι έχεις κάνει μέχρι στιγμής, και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτός είναι ο σκοπός του. Η συνοδευτική επιστολή, ωστόσο, είναι για σένα και το μέλλον. Θέλουν να γνωρίσουν εσένα, το γιατί θέλεις τη θέση και τι είσαι ικανός να προσφέρεις στην εταιρεία μελλοντικά.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να δείξεις προσωπικότητα. Και όχι οποιαδήποτε προσωπικότητα, αλλά τη δική σου προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτον, απέφυγε όλα τα standard templates (κοινά δείγματα) που θα βρεις στο διαδίκτυο. Δεύτερον, απέφυγε όλα τα ‘πρωτότυπα’ templates που θα βρεις στο διαδίκτυο. Και τρίτον, απέφυγε ΟΛΑ τα templates που θα βρεις στο διαδίκτυο.

Καταρχάς προσπάθησε να μάθεις ποιος είναι ο Υπεύθυνος Προσλήψεων, ή αυτός που θα τη διαβάσει, και κάνε την προσωπική. Για παράδειγμα, ένα ‘Αγαπητή κυρία Γεωργίου’ είναι πολύ καλύτερο από ένα γενικό ‘Αγαπητέ κύριε/κυρία’ και θα αρπάξει την προσοχή του αναγνώστη.

Συνεχίζοντας, είναι κρίσιμο στις επόμενες δύο γραμμές να έχεις αυτό που στο εξωτερικό αποκαλούν WOW factor. Αυτό δηλαδή που θα δημιουργήσει στον αναγνώστη της συνοδευτικής σου επιστολής ένα θαυμασμό, μια εντύπωση. Αυτό δεν πρόκειται να το πάθει με έτοιμα templates που διάβασε χιλιάδες φορές. Βάλε την φαντασία σου λοιπόν να δουλέψει ή χρησιμοποίησε ένα πραγματικό γεγονός της επαγγελματικής σου ζωής για να ανοίξεις το χορό.

man_office_businessman_smile_laptop_79850_3780x2675

Συνεχίζοντας από εκεί, πρέπει να κάνεις μια ένεση ‘πάθους’ στο γραπτό σου. Οι εταιρείες δεν θέλουν μόνο άτομα που έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, αλλά και που έχουν και το απαραίτητο πάθος για τη συγκεκριμένη θέση. Εάν μπορείς να το κάνεις υπό τη μορφή ιστορίας, κερδίζεις έξτρα πόντους, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρέσκεται στις ιστορίες και τείνει να τις θυμάται πιο εύκολα από τις αναφορές σε απλά γεγονότα. Και εσύ θέλεις να σε θυμάται ο αναγνώστης μετέπειτα.

Απέφυγε τις αναφορές στο βιογραφικό σου. Το έχει ήδη δει. Επίσης, το να τον αναγκάσεις να το ξανακοιτάξει θα απαιτήσει από τον αναγνώστη να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα είτε να συνεχίσει αδιάφορος την ανάγνωση της επιστολής σου, είτε να προχωρήσει στην επόμενη.

Η μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να μιλάς για τον εαυτό σου σε έναν απρόσωπο τόνο.

Απέφυγε τα πολλά ‘εγώ’. Αν και η συνοδευτική επιστολή αφορά εσένα, δεν θέλεις να φανείς εγωκεντρικός άνθρωπος. Όπως είπε κάποτε και ο Emile Cioran, η μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να μιλάς για τον εαυτό σου σε έναν απρόσωπο τόνο.

Εάν πρόκειται να κάνεις αναφορά σε κάποια σπουδαία επαγγελματική σου επιτυχία, μην περιοριστείς στις λέξεις, χρησιμοποίησε αριθμούς. Εξήγησε πως αυτό μετατράπηκε σε έσοδα για την εταιρεία. Είτε πρόκειται να αναφερθείς σε μια καμπάνια ή project που πραγματοποίησες επιτυχώς, είτε τον προϋπολογισμό που διεύθυνες, τον αριθμό των ατόμων κτλ. Για παράδειγμα, ‘χειρίστηκα τον προϋπολογισμό της φοιτητικής οργάνωσης ο οποίος υπερέβαινε τις 7,000 ευρώ’, ή ‘έγραψα και έστειλα μια επιστολή η οποία επέφερε 25,000 ευρώ σε εισφορές’.

Επίσης, η επιστολή πόνου αποτελεί μια καλή εναλλακτική της συνοδευτικής επιστολής, ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Με τον όρο επιστολή πόνου, εννοούμε τη συνοδευτική επιστολή στην οποία ο αιτούμενος προτείνει λύσεις για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, και για το οποίο είναι εις γνώση. Κάτι που ο αιτούμενος θα μπορούσε να μάθει από την ίδια την ιστοσελίδα της εταιρείας, ένα άρθρο από μια εφημερίδα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Δεν είναι το τι μπορεί να κάνει η εταιρεία για σένα, αλλά το τι μπορείς να κάνεις εσύ για την εταιρεία.

Η επιστολή πόνου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, καθώς οι εταιρείες θέλουν άτομα που μπορούν να κάνουν τη ζωή της εταιρείας ευκολότερη, όχι απλά τη δουλειά που θα τους ανατεθεί. Ανθρώπους που μπορούν να κάνουν περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στα καθήκοντα της θέσης τους. Εάν έχεις την ευκαιρία, αιτούμενος σε μια εταιρεία που αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε γιατί να μην προτείνεις τις δικές σου λύσεις και να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους; Εξάλλου, στον χώρο του Business, δεν είναι το τι μπορεί να κάνει η εταιρεία για σένα, αλλά το τι μπορείς να κάνεις εσύ για την εταιρεία, και θα το δείξεις με τον καλύτερο τρόπο.

Surge-in-Business

Μη ξεχνάς ότι κάθε συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι διαμορφωμένη στις απαιτήσεις της θέσης για την οποία αιτείσαι. Προσπάθησε λοιπόν να την κάνεις όσο πιο σχετική γίνεται. Κράτησε την μικρή και σύντομη, μισή σελίδα είναι αρκετή, μην ξεπεράσεις τα ¾ της σελίδας.

Τέλος, δες μερικά παραδείγματα για να πάρεις μια γεύση και να… ξεκινήσεις, να συμπληρώσεις ή να διαμορφώσεις τη συνοδευτική επιστολή σου.

  1. WOW Factor: ‘Έδινα συμβουλές σε φίλους και οικογένεια από τότε που ήμουν 10 ετών, και πρόσφατα αποφάσισα να αρχίσω να πληρώνομαι γι’ αυτό. Γι’ αυτό και δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι βρήκα αγγελία για τη θέση του προσωπικού στυλίστα στην εταιρεία σας.’
  2. Ιστορία – Πάθος: ‘Θυμάμαι όταν έψαχνα για διαμέρισμα. Ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Εάν μπορούσα να κάνω τη ζωή πιο εύκολη για ένα έστω ένα άνθρωπο, όλες οι δυσκολίες που πέρασα θα άξιζαν τον κόπο. Μια θέση εξυπηρέτησης πελατών σε κτηματομεσιτική εταιρεία; Όπου θα μπορούσα να το κάνω κάθε μέρα; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να με γεμίζει περισσότερο.’
  3. Τι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία: ‘Ο τελευταίος μου εργοδότης, μου είπε ότι οι τρόποι μου στο τηλέφωνο θα μπορούσαν να λύσουν ακόμη και κατάσταση ομηρίας! Πάντα είχα ταλέντο στην επικοινωνία, ακόμη και με τους πιο δύστροπους ανθρώπους, και θα ήθελα να φέρω αυτό το ταλέντο στην εταιρεία.’
  4. Επιστολή πόνου: ‘Γνωρίζω ότι δεν είμαι –ακόμη- ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας. Ωστόσο, έχω ήδη κάποιες ιδέες, τις οποίες θα εφάρμοζα εάν ήμουν, και θα οδηγούσαν στο επιθυμητό, για την εταιρεία, αποτέλεσμα. Κοιτάξτε τις.’

 

[playbuzz-item url=”https://https://www.playbuzz.com/antonisp10/8-10-2016-7-34-50-am” comments=”false”]

 

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *